25. 4. 2017
19h

Cicle literatura, capitalisme i societat burgesa: LA NOVEL·LA DE LA CRISI per Alicia Giménez Bartlett

En el marc del Cicle Literatura, capitalisme i societat burgesa el Cercle d’Economia es complau a convidar-vos a la conferència d'Alicia Giménez Bartlett.

Al llarg del segle XVIII es va anar configurant el marc ideològic i mental de la modernitat. La revolució industrial i les anomenades revolucions burgeses, liquiden  l’antic règim, i obren una nova cultura formada sobre la idea d’emancipació individual, sobre la centralitat del treball i de l’esforç, sobre la lenta però continuada liberalització dels costums i sobre una nova estructura social que cada cop girarà més al voltant de la divisió capital/treball. És un món nou, que durà canvis sense precedents, amb un nivell de creixement econòmic desconegut a la història i amb un impacte en l’esperança de vida de les persones que a Europa i els Estats Units la doblarà en un segle. I amb una renovada hegemonia occidental.

La literatura del segle XIX i del segle XX evoluciona juntament amb aquestes transformacions i és un testimoni permanent de l’impacte en les persones, en les relacions humanes, en la sentimentalitat i en l’evolució de les creences, dels sentiments i de les idees rebudes, de les mutacions d’un món, que va tenir els seus pitjors moments quan va creure que podia oblidar el sentit tràgic de la vida. Aquest cicle es, sí es pot dir així, una història subjectiva dels dos últims segles. És el relat que n’han fet algunes de les consciencies creatives més potents de la literatura. Teixint així una historia de la sensibilitat i de les contradiccions morals contemporànies de la que probablement reconeixerem molts elements en les nostres experiències autobiogràfiques.

Josep Ramoneda